Hemgjord chokladtryffel

På de flesta bloggar läser jag årkrönikor, ser på tillbakablickar och summeringar av året som gått. Själv är jag i full färd med att förbereda årets sista dag. Idag har jag bland annat gjort chokladtryfflar som är nyårsmenyns sista delikatess. För att variera mig har jag smaksatt chokladen med hallon, rom och likör men jag hade lika gärna kunnat ta fikon, apelsin eller mint. Bara fantasin sätter gränserna för olika kombinationer.

Grundrecept till chokladtryffel, ca 40 st.
300 g mörk choklad med minst 50 % kakaohalt
1 dl vispgrädde
50 g smör
1 dl kvarg 



Gör såhär:

Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta sedan av kastrullen från värmen och lägg i chokladen i bitar, låt den smälta i grädden och rör sedan ner kvargen. Sedan delade jag upp smeten i tre olika skålar och smaksatte med hallon, pyrat xo och midori. Smaka av och tillsätt mer av din favorit om det behövs. Låt chokladen stelna något i kylen, ca 1-2 tim. Använd en liten tesked för att få upp rätt mängd av chokladen som du formar till runda kulor. Låt tryfflarna sedan stelna i kylen. Därefter rullade jag hälften av varje smak i kakao. Servera till en enkel kopp kaffe. 


 

Coachen lagar mat | | Kommentera |
Upp